Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, задължаващ търговците, продаващи електронни устройства, да

...
Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, задължаващ търговците, продаващи електронни устройства, да
Коментари Харесай

Нов закон в Русия ограничава продажбата на смарт устройствата

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, задължаващ търговците, продаващи електронни устройства, да конфигурират на него съветски софтуер преди да го предложат на клиентите, оповестява организация Ройтерс. Законът ще влезе в действие от 1 юли 2020 година

Все още не е ясно тъкмо какви стратегии би трябвало да бъдат конфигурирани. Списъкът ще бъде признат по-късно от държавното управление.

От средите на опозицията се чуха предупреждения, че законът цели да обезпечи на властите възможност да наблюдават всеки собственик на електронно устройство.

По-рано Асоциацията на комерсиалните компании и производители на електронна и компютърна техника (РАТЕК), чиито членове са Apple, Dell, IBM, HP, Гугъл, Samsung, Intel, „ М-Видео “, изпрати писмо до Путин, с което го призова да не подписва закона. Кремъл обаче отхвърли апела на бизнеса.

В писмото на РАТЕК се споделя, че законът ще се отрази отрицателно на бранша като цяло ще докара до монополизация в областта на създаването на съветски програмен продукт, опонира на правилата на Световната комерсиална организация.

Представители на бранша акцентират, че законът е признат стремително, без съвещания с тези, които ще го извършват.

Думата в Русия одобри новия закон на 21 ноември, а на 25 ноември го утвърди Съветът на федерацията, като условието да се конфигурира съветски програмен продукт важи за всички електронни устройства като смарт телефони, компютри, таблети и смарт-телевизори. При отвод да изпълнят наредбите търговци ще бъдат глобявани. За физически лица санкцията е от 100 хиляди до 500 хиляди рубли, а за юридически лица – от 500 хиляди до 1 милион рубли.

Анализаторите стартират да виждат все по-голяма аналогия сред Русия и Китай във връзка с цифровата цензура. В Китай от дълго време се следи и управлява достъпът на жителите до интернет пространството.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР